Chov zvěře je definován, jako „odborné zásahy sledující určité vymezené biologické cíle, zachování rovnováhy mezi stavy spárkaté zvěře a prostředím, udržování přírodní kvality genofondu zvěře, cílené zvyšování chovné kvality zvěře a úprava stavů zvěře na optimální stav.“ Subjekt, který vykonává v honitbě právo myslivosti (tzv. uživatel honitby) musí ctít zásady, jejichž dodržení směřuje k naplnění cílů chovu zvěře tak, jak jsou definovány výše.
Chovnou hodnotu zvěře lze ovlivnit především
Podobně je sledována také vzteklina, kdy jsou k vyšetření předáváni živočichové, kteří jsou vůči vzteklině vnímaví a u kterých existuje důvodné podezření na nákazu vzteklinou.
Jak je patrné z výše uvedených informací, může zvěř představovat pro člověka určité riziko, pokud jde o přenos chorob. Proto uvádíme přehled onemocnění zvěře, přenosných na člověka.
Nemoci zvěře
název | původce | přenašeč | důsledky pro člověka |
toxoplazmóza | prvok (Toxoplazma gondii) | všichni teplokrevní živočichové, zejm. šelmy | změny psychiky, poruchy koncentrace, narušebí vývoje plodu |
trichinelóza | hlíst (Trichinella spiralis) | zejm. prase divoké a jezevec | bolesti svalů, může končit smrtí |
vzteklina | virus | všichni teplokrevní živočichové, zejm. šelmy | končí smrtí |
paratyfus ptáků | bakterie (Salmonella sp.) | zejm. ptáci, | bolesti, poruchy trávení, |
tularémie | bakterie (Francisella tularensis) | zajíc, drobní obratlovci | těžký zápal plic, hnisavá angína |
brucelóza | bakterie rodu Brucella | zajíc | horečka, slabost, apatie, nechutenství |
sněť slezinná | bakterie (Bacillus antraxicus) | všichni teplokrevní živočichové | může končit smrtí |
Svrab lišek | roztoč (Sarcoptes scabei var. vulpes) | lišky, psi, kočky | svědění, infekce, |
Veterinární kontrole podléhá také zvěřina (těla, resp. všechny poživatelné části těl volně žijící lovné zvěře), jako jeden z produktů myslivosti.
Tyto „proškolené osoby“ mohou na základě posouzení uvolnit zvěřinu pro spotřebitele v jeho domácnosti nebo do místní maloobchodní prodejny (území kraje). Dále je možné dodat zvěřinu s prohlášením proškolené osoby do závodu pro nakládání se zvěřinou bez hlavy a orgánů. Pokud existuje pochybnost o nezávadnosti zvěřiny, je tato podrobena vyšetření úředním veterinárním lékařem.
Zvěřinu, která je provázena prohlášením proškolené osoby, lze od uživatele honitby zakoupit zcela bez obav a využít ji pro zpestření stravy popř. jako „biopotravinu“.